خانم هدی وثوقی یکی از بانوان و مدیران جوان و فعال در حوزه صنعت فراوری پسته است. ایشان مدیرعامل شرکت دایا تجارت هامان بوده و از مدیران گروه کسب و کار نظری است. در این مصاحبه کوتاه درباره گروه نظری، صنعت پسته و ماشین آلات پسته صحبت کردیم.
خانم وثوقی درباره خودتان، گروه نظری و مسیری که طی کردهاید صحبت بفرمایید
من هدی وثوقی هستم، عضو گروه کسب و کار نظری. این گروه در سال 1320 فعالیت خود را در زمینهی تجارت پسته در شهر رفسنجان آغاز کرد. مؤسس این مجموعه، مرحوم حاج اکبر نظری با رویکردی منصفانه و صادقانه فعالیت تجاری خود را گسترش داد و توانست کسب و کار خود را در بازار به سرعت پویاتر و بزرگتر کند تا جایی که فعالیتش در استان کرمان، ایران، اروپا و سایر کشورهای جهان را توسعه داد. دایا تجارت هامان نیز یکی از شرکت های زیر مجموعه گروه کسب و کار نظری است که به صورت تخصصی در زنجیره تأمین انواع خشکبار و پسته فعالیت دارد.
در سالهای اخیر ایران در صادرات پسته و بازار جهانی آن گوی رقابت را به کشورهای دیگر باخته است. برای بهبود اوضاع تولید، فرآوری و صادرات پسته چه راهکارهایی پیشنهاد می کنید ؟
باید ببینیم کشورهای رقیب چه مسیری را طی کرده اند، از چه چیزی استفاده می کنند که ما نمی کنیم. قطع به یقین به روز کردن کارخانه ها و خطوط فرآوری پسته با ماشین آلات جدید سورتینگ، بسته بندی مدرن و بازاریابی اصولی از اولیهترین اقداماتی است که باید صورت بگیرد.
مکانیزه کردن کارخانه ها و خطوط فرآوری پسته، چه مزایایی برای صاحبان این مشاغل می تواند داشته باشد؟
مطمئناً بهبود کیفیت محصول نهایی و کاهش هزینههای جانبی مانند نیروی انسانی از مهمترین تأثیرات استفاده از ماشین آلات مدرن خواهد بود. به علاوه افزایش بهره وری و توان رقابتی در بازار داخلی و بین المللی را نیز در پی خواهد داشت. زمان زیادی طول نخواهد کشید که آثار مثبت استفاده از این ماشین آلات به عینه قابل مشاهده خواهد بود.
از چه زمانی تصمیم به استفاده از دستگاه سورتر به عنوان یک راهکار جهانی در خط تولید پسته گرفتید و برای انتخاب دستگاه چه مراحلی را پشت سر گذاشتید؟
حدودا دو سال پیش تصمیم گرفتیم از دستگاه سورتر پسته استفاده کنیم. بعد از تحقیقی که داشتیم با شرکت پندتک آشنا شدیم. آن زمان دستگاه کالرسورتر پسته را به ما پیشنهاد دادند و ما بعد از بررسی و تحقیق خریداری کردیم. در طول این 2 سال که از این دستگاه استفاده کردیم، عملکرد دستگاه و خدماتی که مجموعه پندتک به ما ارائه دادند بسیار مورد رضایت ما بود. پیوسته همراه ما بودند و خدا را شکر هیچ مشکلی در این مدت نداشتیم. امسال هم طی ارتباطاتی که با پندتک داشتیم از دستگاه جدید این شرکت به عنوان دستگاهی که با هوش مصنوعی کار میکند مطلع شدیم و ما این دستگاه را پس از بازدید و انجام تست و رضایت از نتیجه خریداری کردیم. در حال حاضر عملکرد خیره کننده این دستگاه در خط تولید باعث رضایت کامل ما شده است.
تفاوت این دستگاه با دیگر دستگاههای سورتینگ پسته در چیست؟!
این دستگاه چون هوشمند است تفاوتی که دارد از دقت، سرعت و کیفیت بیشتری در تشخیص و جداسازی برخوردار است. این دستگاه درواقع می تواند انواع پسته و انواع ضایعات مختلف پسته مانند لکهدار، گودار، نخودو، کجو، دهان بست و ایرادهای ظاهری را تشخیص دهد و به همین دلیل ما این دستگاه را خریداری کردیم.
چرا از بین شرکتهای داخلی و خارجی، شرکت پندتک و دستگاه سورتر این شرکت را انتخاب کردید؟
دلیل اول کیفیت بالای دستگاههای این شرکت و خروجی آن است که از نزدیک دیدیم و تست کردیم. بعد از نصب هم دستگاه به دلیل سرعت بالا در فراوری باعث کاهش زمان فراوری و افزایش سرعت اماده سازی بار شده است دوم هم ساختار این شرکت به عنوان یکی از شرکتهای قدیمی و بزرگ که خیال ما را از بابت پشتیبانی و خدمات پس از فروش راحت کرد و از این بابت از مجموعه پندتک، پرسنل و مدیران محترم آن در دفتر کرمان و در دفتر تهران تشکر میکنم که همیشه با صبوری همراه و راهنمای ما بودند.
در پایان به عنوان یکی از موفق ترین کارآفرینان صنعت خشکبار بفرمایید چه توصیه ایی به هم صنف های خود در جهت رونق کسب و کار دارید؟
با توجه به شرایط موجود و افزایش سختگیری ها برای صادرات پسته لازم است که همه تولید کنندگان و صادرکنندگان در جهت فراوری بهتر پسته با توجه به استانداردهای دنیا تلاش کنند و با استفاده از ماشین آلات مجهز به تکنولوژیهای روز دنیا سعی در بهبود هر چه بیشتر کیفیت پسته صادراتی نمایند. به نظرم این کار تنها راه بازگشت ایران به قله صادرات پسته خواهد بود.