برنج

برنج؛ از مزرعه تا سفره!

فرآیند سورتینگ برنج

برنج به عنوان یک غله، پرمصرف ترین غذا و غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت انسانی جهان است. این غله پس از نیشکر و ذرت، سومین کالای کشاورزی در سطح جهان است. از آنجایی که بخش‌های قابل توجهی از محصولات نیشکر و ذرت برای اهدافی غیر از مصرف انسان استفاده می‌شود، برنج مهم‌ترین محصول غذایی با توجه به تغذیه و کالری دریافتی انسان است و بیش از یک پنجم کالری مصرفی انسان در سراسر جهان را تامین می‌کند. انواع زیادی برنج وجود دارد و ترجیحات آشپزی در مناطق مختلف جهان متفاوت است.

برنج، یک لپه ای، به طور معمول به عنوان یک گیاه یک ساله رشد می کند، اگرچه در مناطق گرمسیری می تواند به عنوان یک گیاه چند ساله زنده بماند و تا 30 سال محصول راتون تولید کند.

کشت برنج:

برنج می تواند در اشکال، رنگ ها و اندازه های مختلفی باشد. کشت برنج برای کشورها و مناطقی که هزینه های کارگری کم و بارندگی زیاد دارند، بسیار مناسب است، زیرا کشت برنج کار فشرده ای است و به آب فراوان نیاز دارد. با این حال، برنج را می توان عملاً در هر مکانی، حتی در یک تپه یا منطقه کوهستانی شیب دار با استفاده از سیستم های تراس کنترل کننده آب کشت کرد. اگرچه گونه‌های مادری آن بومی آسیا و بخش‌های خاصی از آفریقا هستند، قرن‌ها تجارت و صادرات، آن را در بسیاری از فرهنگ‌های جهان رایج کرده است.

سورتینگ برنج

کشت برنج کار فشرده ای است و به آب فراوان نیاز دارد

روش سنتی برای کشت برنج، غرقابی کردن مزارع در حین یا پس از کاشت نهال های جوان است. این روش ساده نیاز به برنامه ریزی صحیح آبیاری دارد، اما رشد علف های هرز و گیاهان آفتی کمتر قوی را که حالت رشد غوطه ور ندارند، کاهش می دهد و از حیوانات موذی جلوگیری می کند. در حالی که غرقابی برای کشت برنج اجباری نیست، تمام روش های آبیاری دیگر نیازمند تلاش بیشتر در کنترل علف های هرز و آفات در طول دوره رشد و رویکرد متفاوت برای کوددهی خاک است.

برداشت برنج:

برنج معمولاً زمانی برداشت می‌شود که رطوبت دانه‌های آن حدود 25 درصد باشد. در اکثر کشورهای آسیایی، که برنج تقریباً به طور کامل محصول کشاورزی خرده مالکی است، برداشت به صورت دستی انجام می شود، اگرچه علاقه فزاینده ای به برداشت مکانیکی وجود دارد. برداشت می تواند توسط خود کشاورزان انجام شود، اما اغلب توسط گروه های کارگری فصلی انجام می شود. پس از برداشت، خرمن کوبی، فوراً یا ظرف یک یا دو روز انجام می شود. باز هم، بسیاری از خرمن کوبی ها هنوز با دست انجام می شود، اما استفاده روزافزون از کوبنده های مکانیکی وجود دارد. پس از آن، شالیزار باید خشک شود تا رطوبت آن برای آسیاب به بیش از 20 درصد کاهش یابد.

فرآوری برنج:

یکی از منظره‌های آشنا در چندین کشور آسیایی، شالیزاری است که در کنار جاده‌ها خشک می‌شود. با این حال، در بیشتر کشورها، بخش عمده خشک کردن شلتوک به بازار در کارخانه‌ها انجام می‌شود، زیرا خشک کردن باید به سرعت انجام شود تا از تشکیل قالب جلوگیری شود. یک آسیاب خوب می تواند نرخ تبدیل شلتوک به برنج را تا 72 درصد به دست آورد، اما کارخانه های کوچکتر و ناکارآمد اغلب برای رسیدن به 60 درصد تلاش می کنند. این کارخانه‌های کوچک‌تر اغلب شلتوک نمی‌خرند، بلکه فقط به کشاورزانی خدمات می‌دهند که می‌خواهند شلتوک خود را برای مصرف خودشان آسیاب کنند.

آسیاب برنج:

فرآوری برنج به صورت اصولی و با راندمان بالا در کارخانه آسیاب آغاز می شود، جایی که محصول برداشت شده و حمل شده از مزرعه روی خط می رود. در این خط؛ شلتوک جوشانده و بعد خشک می شود، سپس سنگ زدایی شده و پوست آن کنده می شود. در اینم مرحله دانه برنج قابل مشاهده شده است. در مرحله بعد محصول به دستگاه سورتینگ برده می‌شود.

سورتینگ برنج:

سورتینگ یا سورت کردن برنج فناوری خودکار برای جداسازی ضایعات و اجسام خارجی در برنج، جهت دستیابی به رنگ و بافت یکنواخت می باشد که منجر به افزایش کیفیت محصولات می شود. این عملیات با اسکن دانه به دانه برنج توسط یک دوربین بسیار پر سرعت و خارج کردن ناخالصی ها(خاک و …) و دانه هایی با کیفیت پایین(  برنج معیوب ، خالدار یا زرد، شکم سفید و برنج شکسته) انجام می شود. حذف این ناخالصی ها در این فرآیند باعث بهبود کیفیت برنج می شود. بهترین دستگاه سورتینگ برنج، کالرسورترهای هوشمند هستند که هم دقت بالایی دارند و هم در مدت زمان کمتری بیشترین میزان را سورت می کنند.

در این مرحله برنج مخلوط توسط تسمه آسانسور به داخل یک قیف در بالای دستگاه حرکت می‌کند، که از این قیف در امتداد لوله‌های دستگاه سورتینگ به پایین جریان می‌یابد و برنج توسط حسگرهای CCD اسکن می شود. در لحظه ای که دوربین هر گونه نقص رنگی را تشخیص می دهد، به اجکتورهای تعبیه شده در دستگاه دستور می دهد تا نازل را باز کنند. نازل به دریچه های حاوی هوای فشرده متصل می شود. سپس از این هوا برای خارج کردن مواد معیوب رنگی از برنج ورودی استفاده می شود. انواع عیوب برنج شامل نوک سیاه، گچی، شکم‌زرد، فضولات موش، دانه نارس و غیره است.

پرکردن و بسته بندی برنج:

اکنون که بعد از سورت کردن، برنج به شکل یکدست و یکرنگ در آمد مرحله آخر فرآوری یعنی پر کردن و بسته بندی آن فرا می رسد. دستگاههای نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک برای پرکردن بسته برنج وجود دارند که با راندمان بالا فعالیت دارند. بسته بندی برنج به دو شکل سنتی یعنی پرکردن کیسه های برنج و دوخت دهانه آن و وکیوم کردن است.

وکیوم دستگاهی الکترومکانیکی است که بسته بندی برنج با حذف هوای داخل بسته را انجام می دهد. محصول نهایی در این دستگاه برای نگهداری طولانی مدت برنج بدون نگرانی از خراب شدن و آلوده شدن مناسب است.

 

چگونه دستگاه فرآوری برنج تهیه کنیم؟

اگر به دنبال خرید خط شالیکوبی، دستگاه سورتر، دستگاه پرکن و دستگاه وکیوم هستید شرکت پندتک تنها شرکتی در ایران است که با همکاری برترین برندهای دنیا تمامی این دستگاهها را با ضمانت و گارانتی تعویض قطعات ارائه می دهد. انواع مختلف دستگاههای سورتینگ و مشخصات آنها را در بخش کاتالوگ همین وبسایت می توانید مشاهده کنید.

این شرکت نماینده انحصاری بیش از 15 برند معتبر جهانی است و با داشتن بیش از 80 نمایندگی مجاز در سراسر کشور آماده خدمت رسانی به تولیدکنندگان، کارآفرینان و صنعتکاران ایرانی است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید